Kinetoterapia afecțiunilor coloanei vertebrale

Durerea de spate este una dintre cele mai frecvente afecțiuni, fiecare din noi experimentând, cel puțin o dată în viață, un episod de durere de spate. Durerile de spate pot să apară la orice vârstă, inclusiv la copii și adolescenți. Cea mai utilizată metodă pentru tratamentul acestora este metoda McKenzie.

Durerea de spate se poate stabili în orice regiune a spatelui (cervicală, toracală, lombară, sacrală) și la orice vârstă, însă sunt și factori de risc care duc la apariția acesteia. Dintre factorii de risc cei mai des întâlniți enumerăm: stilul de viață sedentar, obezitatea, anumite meserii care presupun ridicarea greutăților sau menținerea pentru o perioadă lungă a aceleași poziții de lucru, respectiv anumite condiții psihologice.

Kinetoterapia este eficientă în tratarea durerilor de spate și exercițiile efectuate zilnic pot contribui la îmbunătățirea semnificativă a stării de sănătate. 

Mai multe informații despre durerile de spate: Durerile de spate de diferite origini

Cea mai utilizată metodă: McKenzie – MDT

Metoda cea mai frecvent utilizată pe plan mondial în tratamentul și prevenția durerilor de spate este metoda McKenzie – MDT (Mechanical Diagnosis and Treatment, Metoda de Diagnosticare și Terapie Mecanică). 

Metoda McKenzie cuprinde atât evaluarea specifică, cât și tratamentul kinetoterapeutic individualizat al afecțiunilor coloanei vertebrale.

Viziunea lui McKenzie presupune educarea pacienților și implicarea lor activă în terapie. Pacienții sunt încurajați să devină independenți și să învețe cum să se trateze și să-și asume responsabilitatea. Atunci când exercițiile realizate de pacienți nu sunt suficiente, ele vor fi completate cu tehnici speciale aplicate de către kinetoterapeut.

Cu ce te pot ajuta kinetoterapeuții noștri?

  • Evaluarea durerilor de spate
  • Exerciții de tonifiere, întărire și mobilizare
  • Exerciții pentru îmbunătățirea posturii
  • Sfaturi pentru prevenirea reapariției problemelor întâmpinate
  • Recomandări privind reîntoarcerea la muncă și exercițiile fizice sau sporturile care se pot practica.