Fizioterapia / Kinetoterapie adulți
Kinetoterapia fizioterapia pentru adulți (physiotherapy – termen folosit internațional) înseamnă terapie prin mișcare, sistematizată sub formă de exerciții fizice având un scop terapeutic. Este o ramură a profesiei de sănătate, ajută la restabilirea funcției și a mișcărilor în cazul unei boli, dizabilități sau leziuni. De asemenea, ajută la scăderea riscului de îmbolnăvire în viitor și la menținerea stării de sănătate. Este o abordare holistică care implică și pacientul în propria recuperare.
Kinetoterapia pentru adulți este compusă din programe specifice de recuperare medicală, fiind o formă de terapie fizică (activă, asistată sau pasivă) cu scop de reabilitare a unor funcții motorii diminuate sau îmbunătățirea funcționalității în cazul unor afecțiuni specifice.
Când este indicată kinetoterapia pentru adulți?
Sfera specialităților medicale care beneficiază de aportul kinetoterapiei, vizând restabilirea sau menținerea stării de sănătate este foarte largă.
Fizioterapia/kinetoterapia poate fi utilă pentru persoanele de toate vârstele cu o gamă largă de afecțiuni de sănătate, inclusiv probleme care afectează:
– Oasele, articulațiile, țesuturile moi – de ex. dureri de spate, dureri de cervicală, dureri ale umerilor, scolioze, cifoze, cifoscolioze, leziuni sportive, tulburări de statică a membrelor inferioare congenitale sau dobândite, genu valgum sau varum, platfus (picior plat), leziuni musculare, distrofii musculare, afecțiuni reumatologice, recuperare după leziuni ortopedo-traumatologice
– Creierul și sistemul nervos – la bebeluși și copii, de ex. probleme motorii rezultate din tulburare de coordonare centrală, paralizie cerebrală, dezvoltare atipică și la adulți: accident vascular cerebral, boala Parkinson, scleroza multiplă și alte condiții neurologice
– Inima și circulația – de ex. recuperarea după infarct miocardic
– Plămânii și respirația – de ex. boala pulmonară obstructivă (BPOC), fibroza chistică – Organele gineco abdominale, sarcina
Fizioterapia/kinetoterapia vă poate îmbunătăți activitatea fizică. În același timp, previne leziunile suplimentare și contribuie, astfel, la îmbunătățirea calității vieții.
Tipuri de kinetoterapie pentru adulți:
– Kinetoterapie de recuperare
– Kinetoterapie de profilaxie
Cine desfășoară activitatea de kinetoterapie/ fizioterapie?
Kinetoterapia/fizioterapia este practicată de kinetoterapeut/fizioterapeut, absolvent al unei facultăți de medicină sau sport și motricitate generală, care promovează, menține sau restabilește sănătatea prin examinare fizică, diagnoză, prognoză, educarea pacientului, intervenție fizică, recuperare, prevenție și promovarea sănătății.
În terminologia internațională, kinetoterapeutul este numit fizioterapeut, “physiotherapist” în Europa, Canada, Australia ori “physical therapist” în Statele Unite.
Kinetoterapeutul lucrează ca membru al unei echipe multidisciplinare în diferite domenii și medii ale medicinei, cum ar fi:
– Spitale
– Centre de recuperare
– Cluburi sportive, organizații nonguvernamentale, organizații caritabile – cabinete individuale de kinetoterapie
– Centre de învățământ (școli, grădinițe, creșe), centre de plasament
– La domiciliul pacientului
Ce face kinetoterapeutul/fizioterapeutul?
Pe baza recomandărilor medicului specialist, elaborează programele de kinetoterapie individualizate sau de grup, realizând planul de tratament conform vârstei, afecțiunii, stadiului afecțiunii, stilului de viață, constituției pacientului.
Acest program are la bază mișcarea, prin planul de recuperare medicală atent structurată cu scopul de refacere a funcțiilor alterate sau diminuate ale corpului.
Planul terapeutic este elaborat bazat pe anumite metode, tehnici specifice afecțiunii și domeniului de recuperare, acestea fiind însușite de către kinetoterapeuți la cursuri de specialitate postuniversitare după câțiva ani de experiență de activitate profesională în domeniul de țintă.
Medicul la rândul său trebuie să cunoască foarte bine obiectivele cu metodologia realizării lor pentru a putea face recomandări corecte kinetoterapeutului.
Tehnici și metode specifice ale kinetoterapeutului/fizioterapeutului
Câteva tehnici, metode și abordări terapeutice specifice utilizate pe plan internațional de kinetoterapeuți/fizioterapeuți sunt:
În recuperarea afecțiunilor coloanei vertebrale la copii și adulți:
– Metoda Schroth cea mai veche, cea mai complexă și cel mai des utilizată pe plan internațional pentru tratamentul conservativ al deviațiilor coloanei vertebrale (scolioze, cifoze, cifoscolioze, lordoze, spate plat, postură incorectă). Vezi: Metoda Schroth
– Metoda McKenzie – MDT, diagnoza și tratamentul mecanic utilizată în cazul durerilor la nivelul coloanei cervicale, toracale și lombare, lumbago, hernie de disc, modificări degenerative ale coloanei vertebrale, nevrită cronică. Vezi: Metoda McKenzie
– Metoda SEAS (Scientific Exercises Approach to Scoliosis) – metodă recunoscută de SOSORT (International Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment) ca tratament tridimensional conservativ al scoliozelor și deviațiilor coloanei vertebrale. Vezi: Metoda SEAS
Kinetoterapia pentru adulți poate fi atât de scurtă durată cât și de lungă durată, în funcție de afecțiunea tratată. Succesul ei depinde, în mare măsură, și de implicarea pacientului în echipa multidsiciplinară de tratament.