Tehnica General Movements

Tehnica General Movements este un instrument de evaluare funcțională a sistemului nervos în dezvoltare și de identificare timpurie a riscului crescut de apariție în ceea ce privește tulburările de dezvoltare la copii. Este vorba de o metodă foarte sensibilă și specifică de evaluare a integrității sistemului nervos, derulat pe baza videoanalizei mișcărilor spontane la prematuri, nou-născuți și bebeluși (0-3.5 luni). 

Mișcările generale sunt mișcări realizate spontan de sugari. Apar la toți bebelușii și se observă deja de la vârsta fetală. „Dacă învățăm cum să le interpretăm, putem explora funcționarea sistemului nervos”, spune dr. A. Guzetta PhD, Pisa, Italia.

Mișcările spontane ale fătului, ale copilului născut prematur și ale copilului născut la termen au o importanță clinică deosebită chiar din primele luni (Ferrari et al 1990, Prechtl s Einspieler 1997). Aceste mișcări sunt, de fapt, primii indicatori funcționali ai disfuncțiilor creierului la vârsta cea mai fragedă și ne arată aspecte mult mai relevante ale funcționării sistemului nervos, decât oricare altă analiză a reflexelor (Prechtl 1997, 2001).

Tehnica mișcărilor generale (General Movements) este o metodă simplă, ușor de realizat,  non-invazivă a identificării afecțiunilor neurologice. Ea poate fi aplicată doar de specialiști formați în această metodă.

În zilele noastre se efectuează foarte multe studii și cercetări care demonstrează că GM este metoda cea mai eficientă în preconizarea timpurie a parezei cerebrale și a altor afecțiuni neuromotorii.

Analiza acestor mișcări poate fi aplicată până la vârsta de 20 de săptămâni (în cazul celor născuți prematur, vârsta corectată de 20 de săptămâni).

Sugarii au „mișcări generale” spontane bine definite deja în stadiul uterin, care se păstrează până la vârsta de 20 de săptămâni. În cazul în care lipsesc aceste mișcări, sau sunt diferite, riscul apariției eventualelor afecțiuni neurologice (de ex. pareza cerebrală) este mai mare.

Preconizarea timpurie a apariției parezei cerebrale și a altor afecțiuni neuromotorii este importantă din mai multe motive. Tocmai de aceea se urmărește începerea cât mai timpurie a intervenției (fizioterapie/kinetoterapie precoce).

În ce constă evaluarea?

Mișcările copilului sunt înregistrate timp de 3-5 minute cu o cameră video instalată și fixată deasupra sa pentru a putea cuprinde corpul bebelușului în întregime. Înregistrarea se efectuează când copilul este calm, liniștit, așezat pe spate, în scutec ori îmbrăcat în body, pe o pătură monocoloră.

În timpul înregistrării nu se interacționează cu sugarul și se evită orice influență simultană a stimulilor acustici și vizuali. Evaluarea se efectuează pe baza înregistrării făcute.

Se recomandă evaluarea mișcărilor generale ale copilului meu?

Evaluarea GM ne poate informa privind dezvoltarea sistemului nervos a nou născutului. Dacă acesta nu a împlinit încă vârsta de 20 săptămâni și înainte sau după naștere au existat semne (de ex. naștere prematură, lipsă de oxigen, stroke, boli cardiace) care vă preocupă, atunci se recomandă analiza mișcărilor generale GM.

Procedeul nu se folosește ca tehnică de depistare în cazul nou născuților sănătoși. Dacă sunteți îngrijorați din cauza mișcărilor bebelușului dvs., vă rog să luați legătura cu medicul pediatru sau cu un kinetoterapeut.

Cine face evaluarea?

Terapeuții atestați în tehnica și evaluarea GM (medici, kinetoterapeuți).

Terapeutul specializat poate realiza evaluarea și pe baza înregistrărilor video făcute de părinți. Pentru înregistrarea corectă bebelușul trebuie culcat pe spate pe o pătură monocoloră, îmbrăcat în body sau în scutece, fără șosete, în stare de calm. Adultul să nu interacționeze cu copilul, deoarece trebuie observate mișcările spontane ale acestuia! Bebelușul să nu aibă suzetă și să nu se joace cu jucării! Să fie înregistrat în liniște, poziționând și fixând camera deasupra lui! Asigurați-vă că mâinile și picioarele copilului sunt vizibile pe toată durata filmării (3-5 minute)!

Evaluatorul trebuie să fie informat privind data nașterii nou născutului și vârsta sa fetală, respectiv despre data înregistrării.

Perioada cea mai adecvată înregistrării este săptămâna a 12-14-a după naștere (în cazul copiilor născuți prematur se ia în considerare vârsta corectată) .

Bibliografie:

Crista Einspieler, Heinz F. R. Prechtl, Arend F. Bos, Fabrizio Ferrari, Giovani Cioni, 2004: Prechtl`smethod on the Qualitative Assesment of General Movements in Preterm, Termand Young Infants.

http://general-movements-trust.info/

Terapeut Aprophysio format în metoda Prechtl – General Movements

Apró Rozália, Aprophysio
Kinetoterapeut / Fizioterapeut