Evaluarea nivelului de dezvoltare la bebeluși și copii

Despre Scala de Dezvoltare SEED

Scala de Dezvoltare SEED (Sewall Early Educational Development Scale) a fost numită după Henry Sewall, un medic pediatru din Statele Unite. În anii 70 el a fost rugat să dezvolte o metodă de testare standardizată care este adecvată pentru evaluarea nivelului de dezvoltare ale sugarilor și copiilor mici cu dezvoltare atipică. Creatorii Scalei au folosit subtestele și sarcinile mai multor teste de inteligență într-o scală de dezvoltare pentru a putea contura abilitățile copiilor în funcție de grupa lor de vârstă, și pentru a le identifica punctele forte și abilitățile mai slabe, determinând astfel nivelul lor de dezvoltare. 

Cui recomandăm?

Scala de dezvoltare SEED (Sewall Early Educational Development Scale) evaluează adaptarea și abilitățile psihomotorii ale sugarilor și copiilor cu vârste cuprinse între 0 și 4 ani.

Recomandăm familiilor care întâmpină diferențe în dezvoltarea copilului lor, sau pentru care un specialist a recomandat o examinare mai detaliată a dezvoltării copilului lor,  indiferent de gradul de întârziere sau dizabilitate perceput.

Scala testează următoarele domenii de dezvoltare

  • abilități motrice / motricitatea grosieră și motricitatea fină
  • vorbire și limbaj
  • abilități cognitive
  • dezvoltare socio-emoțională
  • abilități de autoservire / îmbrăcăminte, igienă personală, nutriție

Puncte tari

  • Setul de instrumente și sistemul de sarcini al scalei SEED permite observarea activității spontane a copiilor, astfel încât în ​​situația de testare obținem rezultate și la nivelul de dezvoltare a copiilor a căror cooperare este dificilă din orice motiv (ex. tulburări de atenție, probleme de comportament, retard mintal etc.).
  • Sistemul său de evaluare ne arată vârsta de dezvoltare, sau nivelul, gradul de întârziere.
  • Pe lângă determinarea nivelului de dezvoltare, ajută în primul rând la formularea posibilităților de dezvoltare și a direcției acestora, astfel încât intervenția să poată începe țintit și la timp.
  • Este posibil urmărirea dezvoltării ulterioare a copiilor cu această metodă de examinare.
  • În ceea ce privește natura sa, Scala de Dezvoltare SEED este o metodă de evaluare care combină observația și interacțiunea cu sarcini concrete, ludice, în care implementarea este în mare parte non-verbală, prevenind astfel apariția anxietății de performanță.

Cum se desfășoară evaluarea?

Evaluarea cu Scala de Dezvoltare SEED se desfășoară în cadrul unei întâlniri de aproximativ 1-1,5 ore în prezența părinților, unde observăm inițial activitățile de joc independent ale copilului, iar apoi îndreptăm atenția lui către testele și sarcinile specifice de examinare.

Luarea anamnezei și videofilmarea este, de asemenea, o parte integrantă.

Rezultatul evaluării este un profil de dezvoltare, adică o imagine clară despre faptul dacă  aptitudinile și abilitățile copilului în cele mai importante domenii ale dezvoltării operează la un nivel adecvat vârstei sale.