Kinetoterapia / fizioterapia pediatrică

terapia maesh

Kinetoterapia-fizioterapia pediatrică este ramura kinetoterapiei care se adresează bebelușilor, copiilor de vârstă preșcolară și școlară. 

Are scopul de a depista, de a trata și de a preveni anumite afecțiuni sau întârzieri în dezvoltarea fizică și psihică a copilului. Are la bază ca instrument de lucru un program complex de tehnici, exerciții fizice și cognitive pentru restabilirea funcțiilor pierdute ori facilitarea neuromotorie în cazul întârzierilor de dezvoltare ori a dezvoltării atipice de diferite origini. Utilizează tehnici și metode de tratament specifice afecțiunii și vârstei, altfel necesită supraspecializarea postuniversitară a kinetoterapeuților. 

Indicație

Kinetoterapia/fizioterapie pentru bebeluși, copii și adolescenți se recomandă în cazul următoarelor afecțiuni:

  • Afecțiuni ortopedice: scolioze, cifoze, lordoze, spate plat, posturi incorecte, genu valgum, genu varum, picior plat
  • Afecțiuni, condiții neurologice: pareza cerebrală, întârziere în dezvoltarea neuro-motorie, tulburare de coordonare centrală, tulburare neuromotorie rezultată din prematuritate
  • Afecțiuni genetice – sindroame
  • Dezvoltare atipică de origine necunoscută
  • Traumatisme musculo-scheletale – fracturi ale membrelor, entorse, luxații
  • Recuperare după intervenții chirurgicale – kinetoterapia postoperatorie

Programul kinetoterapeutic individualizat este elaborat de kinetoterapeut la recomandarea medicului de specialitate conform vârstei și caracteristicilor individuale ale copilului.

Depistarea precoce și intervenția timpurie în cazul oricărei afecțiuni de dezvoltare este esențială pentru a avea rezultate cât mai favorabile.

Părintele și familia au un rol esențial în echipa de tratament. Doar printr-o comunicare optimă între familie și specialiști reușim să avem rezultatele cele mai favorabile. 

Scopul kinetoterapiei/fizioterapiei pediatrice:

  • Îmbunătățirea abilităților creierului: funcțiilor motorii, a coordonării și echilibrului, respectiv a capacităților cognitive (atenție, memorie, gândire)
  • Creșterea forței musculare și a mobilității 
  • Reducerea durerii și a inflamației
  • Reeducarea posturii, corectarea, redresarea deviațiilor coloanei vertebrale
  • Recâștigarea mobilității articulare, redobândirea forței musculare și a stabilității
  • Dezvoltarea armonioasă fizică și psihică

Metode specifice utilizate în kinetoterapia pediatrică:

Metode de kinetoterapie/fizioterapie folosite în recuperarea afecțiunilor neurologice la bebeluși și copii:

  • Metoda General Movements (metoda Prechtl): tehnica mișcărilor generale (General Movements) este o metodă de evaluare videoasistată, de depistare non-invazivă a identificării afecțiunilor neurologice la prematuri, nou-născuți și bebeluși. Poate fi utilizată de specialiști formați în această metodă.  Mișcările spontane ale fătului, ale copilului născut prematur, ale copilului născut la termen au o importanță clinică deosebită chiar din primele luni (Ferrari et al 1990, Prechtl s Einspieler 1997). Sunt indicatorii funcționali ai disfuncțiilor creierului la vârsta cea mai fragedă și ne arată aspecte mult mai relevante ale funcționării sistemului nervos, decât oricare analiză a reflexelor (Prechtl 1997, 2001). Vezi: Metoda General Movements
  • Metoda M.A.E.S. – Movement Analysis and Educational Strategies se adresează bebelușilor și copiilor care, din cauza unor probleme diagnosticate sau nediagnosticate ale sistemului nervos, nu se pot dezvolta în mod tipic ori s-a stabilit o întârziere a dezvoltării neuromotorii. Este o abordare terapeutică dinamică și creativă, care are ca scop optimizarea pe termen lung a dezvoltării bebelușilor și copiilor cu afecțiuni motorii de origine neurologică. A fost elaborată de Jean-Pierre Maes,  fizioterapeut consultant în neurodezvoltare, cu o experiență profesională de peste 25 ani în tratamentul copiilor cu pareză cerebrală și alte afecțiuni neuromotorii fiind recunoscut mondial și ca formator al kinetoterapeuților. Din perspectiva terapiei M.A.E.S., simptomele sunt probleme secundare cauzate de specificitatea funcționării creierului. Vezi: Metoda M.A.E.S.
  • Metoda Bobath – Berta și Karel Bobath, elaboratori ai metodei,  afirmă că ,,baza tratamentului este inhibiția mișcărilor exagerate și facilitarea mișcărilor fiziologice voluntare”.
  • Metoda Vojta: “Doctorul V. Vojta a concluzionat că parezele cerebrale trebuie privite ca blocaje funcționale în cadrul procesului de dezvoltare ale mișcării. Această constatare a oferit bază unei terapii sistemice, globale a sugarilor, copiilor și adulților cu pareză cerebrală, ca și bază unui diagnostic precoce a tulburărilor de postură și mișcare la vârsta sugarului.” https://www.sr-vojta.ro/index.php

Metode de kinetoterapie folosite în cazul problemelor de statică vertebrală și a deviațiilor coloanei la copii: 

  • Metoda Schroth cea mai veche, complexă  și cea mai recunoscută și utilizată pe plan internațional în tratamentul conservativ al deviațiilor coloanei vertebrale (scolioze, cifoze, cifoscolioze, lordoze, spate plat, postură incorectă). Vezi: Metoda Schroth
  • Metoda SEAS (Scientific Exercises Approach to Scoliosis) – metodă recunoscută de SOSORT ca una dintre cele 7 metode de tratament tridimensional ale scoliozelor (International Society on Scoliosis Orthopaedic and Rehabilitation Treatment). Vezi: Metoda SEAS
Fizioterapeut / Kinetoterapeut