Kinetoterapia dificultăților de învățare

Dificultățile de învățare afectează între 6% și 10% din populația școlară și se referă la acele tulburări neurologice ce au ca efect abilitatea scăzută a creierului de a analiza și a procesa anumite tipuri de informații. Cele mai cunoscute forme ale dificultăților de învățare sunt dislexia, dispraxia, disgrafia și discalculia.

Dislexia reprezintă o tulburare de învăţare care constă în disfuncția creierului care afectează dezvoltarea capacității de a citi.

Dispraxia este o tulburare a executării unei mișcări voluntare sau a unei acțiuni complexe. 

Disgrafia este o tulburare de învățare care afectează dezvoltarea abilităților de scris.

Discalculia sau tulburarea de calcul și raționament matematic afectează dezvoltarea capacității creierului de a opera cu numerele și înțelegerea conceptelor matematice. 

Nu sunt cunoscuți factorii care duc la apariția acestor dificultăți de învățare, însă sunt anumite aspecte care pot favoriza apariția lor, cum ar fi, de exemplu, nașterea prematură sau problemele din copilăria timpurie, ereditatea, ritmul de maturizare mai lent, mai frecvent la băieți, decât la fete. 

Kinetoterapia specifică tulburărilor de învățare stimulează maturizarea sistemului nervos prin rezolvarea unor sarcini motorii. Dacă suspectezi că și copilul tău are una dintre aceste dificultăți de învățare, îți recomandăm să soliciți o evaluare completă de la specialiștii noștri, iar ei îți pot indica și tratamentul optim. 

Terapeutul specializat întocmește programul de tratament personalizat după o evaluare și identificare prealabilă a abilităților slab dezvoltate. Scopul acestei evaluări este identificarea și, mai apoi, dezvoltarea acelor abilități subdezvoltate, care sunt necesare pentru obținerea unor performanțe mai bune în activitățile școlare. 

Pentru copiii cu dificultăți de învățare, kinetoterapia are un rol esențial în formarea abilităților școlare prin dezvoltarea mișcărilor de bază, elementare, a schemei corporale, a capacității de orientare, a mișcărilor fine ale mâinilor, precum și a memoriei. 

Așadar, kinetoterapia are ca obiectiv îmbunătățirea schemei corporale, dezvoltarea echilibrului, orientării în spațiu și a coordonării mișcărilor. Exercițiile specifice de kinetoterapie vor realiza îmbunătățirea acestor aspecte motorii. Vorbim de un tratament complex și intens, cu exerciții care se fac regulat, până la îmbunătățirea capacităților necesare rezolvării sarcinilor școlare.

Cu ce te pot ajuta kinetoterapeuții noștri?

  • Identificarea abilităților slab dezvoltate
  • Elaborarea planului de tratament individualizat
  • Recomandări cu privire la stadiul actual al procesului de tratament și pașii următori
  • Sfaturi privind implicarea altor specialiști în domeniu, dacă este cazul: psiholog, psihopedagog, medic pediatru
  • Recomandări privind motivarea copilului pentru implicarea cât mai eficientă în procesul de tratament.