Evaluarea calității coordonării la nou-născuți, bebeluși și copii

Cu toții știm că bebelușii și copiii dezvoltă diferite abilități motorii în diverse etape ale vieții, iar conform standardelor internaționale, specialiștii ne pot spune dacă dezvoltarea este în grafic sau este întârziată, alterată în vreun fel. Există abateri care apar datorită ritmului de creștere al fiecărui copil sau altele care denotă o problemă mai serioasă. 

La vârsta de 0-6 luni, bebelușul începe să dezvolte anumite etape ale procesului de verticalizare, învață să-și țină capul, să efectueze anumite mișcări ale trunchiului, începe să se dezvolte orientarea vizuală. În cazul unei afecțiuni a sistemului nervos, dezvoltarea tipică a bebelușului poate să prezinte întârzieri ori schimbări cantitative sau calitative. Preconizarea timpurie a apariției paraliziei cerebrale și a altor afecțiuni neuromotorii este importantă din mai multe motive, cel mai important fiind începerea cât mai timpurie a intervenției (fizioterapie/kinetoterapie precoce). Paralizia cerebrală poate afecta dezvoltarea tipică a sistemului nervos, care rezultă în perturbarea calității abilităților, ca de exemplu, coordonarea motorie. 

Evaluarea timpurie a mișcărilor spontane ne informează despre dezvoltarea sistemului nervos al nou-născutului. Dacă acesta nu a împlinit încă vârsta de 20 de săptămâni, se recomandă analiza mișcărilor generale în cazuri în care au apărut situații deosebite, cum ar fi:

  • naștere prematură
  • lipsă de oxigen în timpul nașterii
  • hemoragii intracerebrale
  • boli cardiace
  • anomalii cromozomiale. 

Pentru dezvoltarea pe termen lung a bebelușului și preconizarea efectelor nedorite asupra dezvoltării tipice este importantă intervenția timpurie. Situațiile mai sus menționate pot duce la întârzieri de dezvoltare, tulburări de coordonare centrală sau la alte condiții neuromotorii diagnosticate sau nediagnosticate.

Kinetoterapeuții noștri sunt specializați atât în metode de evaluare a bebelușilor, cât și în metodele de tratament ale acestora. Aceste supraspecializări permit specialiștilor noștri să depisteze și să trateze cu profesionalism semnele și simptomele care ar indica o dezvoltare atipică a nou născutului și bebelușului. Vorbim aici, așadar, de probleme în dezvoltarea sistemului nervos sau o întârziere în dezvoltarea tipică a bebelușului sau a copilului de la cea mai precoce vârstă.

Metoda utilizată de echipa noastră de specialiști este metoda M.A.E.S., Movement Analisys and Educational Strategies – analiza mișcărilor și strategii educaționale. Terapeutul format în metoda M.A.E.S. analizează și identifică strategiile creierului pe baza unei înregistrări video efectuate la ședința de evaluare. Prin aceste înregistrări, terapeutul identifică abilitățile folosite în exces și cele care lipsesc pentru a performa sarcina motorie cu o calitate bună. Pe baza procesului de analiză/evaluare inițială se vor defini scopurile tratamentului și strategiilor de dezvoltare ale creierului pentru a optimiza abilitățile țintă.

Mai multe informații despre terapia M.A.E.S.

Dacă știți de existența situațiilor speciale menționate mai sus sau considerați că dezvoltarea bebelușului nu este în grafic, vă rugăm să luați legătura cu medicul pediatru sau cu un kinetoterapeut/fizioterapeut specializat în evaluarea și tratamentul precoce a bebelușilor. Medicii și kinetoterapeuții specializați vă pot informa asupra dezvoltării bebelușului dvs. și, în acest fel, toate îngrijorările pe care le aveți pot fi analizate și evaluate cât mai rapid. 

Cu ce te pot ajuta kinetoterapeuții noștri?

  • Evaluarea, analiza calității coordonării la nou născuți, bebeluși și copii
  • Depistarea eventualelor întârzieri în dezvoltarea bebelușilor
  • Plan de tratament individualizat și strategii de dezvoltare a creierului în timpul activităților zilnice 
  • Recomandări cu privire la stadiul actual al procesului de tratament și pașii următori
  • Sfaturi privind implicarea altor specialiști în domeniu, dacă este cazul: psiholog, psihopedagog, medic neuropediatru.