Kinetoterapia tridimensională a scoliozelor

Scolioza este o deformare a coloanei vertebrale care poate să apară în copilărie sau în timpul adolescenței. În funcție de gravitatea curburii, se poate trata prin kinetoterapie și necesită o terapie de lungă durată.

Ce este scolioza?

Scolioza este o deformare tridimensională a coloanei vertebrale și a trunchiului, aceasta cauzând o curbură laterală în plan frontal, o rotație axială în plan orizontal și o tulburare a curburilor sagitale normale, de regulă, dar nu totdeauna, reducându-le în direcția aplatizării (spatelui plat). Poate să apară atât în primii ani ai copilăriei (scolioză infantilă), înainte de instalarea pubertății (scolioză juvenilă), cât și în perioada adolescenței (scolioza adolescentină).

Aflați mai mult despre scolioze.

Tratamentul scoliozei

Tratamentul conservativ al deviațiilor coloanei vertebrale necesită supraveghere și terapie de lungă durată din partea echipei de specialiști: medic ortoped, kinetoterapeut, psiholog, părinte și pacient. Kinetoterapeutul are un rol esențial în tratamentul tridimensional, deoarece acesta efectuează evaluarea, reevaluarea, schimbarea planului terapeutic și implementarea lui în activitățile zilnice ale pacientului.

Pe baza evaluării prealabile și interpretării fișelor medicale și a radiografiei,  kinetoterapeutul  specializat în tratamentul tridimensional al scoliozelor are următoarele roluri:

– definește tipul de curbură

– elaborează planul de tratament personalizat și

– educă pacienții pentru a obține rezultate cât mai favorabile în procesul de tratament.

Tratamentul scoliozelor necesită, de fiecare dată, kinetoterapie specifică tridimensională personalizată! Cabinetul nostru utilizează metoda Schroth în tratarea scoliozei – metoda este cea mai veche, dar și cea mai complexă formă de terapie conservativă a scoliozelor. 

De asemenea, abordarea SEAS (Scientific Exercises Approach to Scoliosis) este o metodă de tratament recunoscută de SOSORT (International Society on Scoliosis Orthopedic and Rehabilitation Treatment) în recuperarea scoliozelor. 

Cu ce te pot ajuta kinetoterapeuții noștri?

  • Definirea tipului de curbură
  • Elaborarea planul de tratament personalizat
  • Recomandări cu privire la stadiul actual a procesului de tratament și pașii următori
  • Recomandări cu privire la menținerea corecțiilor în timpul activităților zilnice
  • Recomandări privind folosirea corectă a corsetului
  • Sfaturi privind implicarea altor specialiști în domeniu, dacă este cazul: psiholog, terapeut, medic pediatru
  • Recomandări privind motivarea copilului/adolescentului pentru implicarea cât mai eficientă în procesul de tratament. 

În cazul în care nu ai un diagnostic încă îți recomandăm să citești sfaturile noastre pentru pacienții cu suspiciune de scolioză.