Kinetoterapia în afecțiuni neuromotorii la bebeluși și copii

Kinetoterapia în afecțiuni neuromotorii la bebeluși și copii se adresează bebelușilor sau copiilor cu diferite condiții neurologice mai severe sau mai ușoare. Aceste afecțiuni pot să apară ca urmare a paraliziei cerebrale, a unor condiții neuromotorii nediagnosticate, din cauza unor anomalii cromozomiale sau a întârzierilor în dezvoltare. Ele se pot manifesta de la vârsta cea mai precoce și necesită tratament odată ce semnele de dezvoltare atipică sau întârziată devin evidente și sunt diagnosticate de către medicul specialist.

Care sunt condițiile care pot cauza astfel de afecțiuni neuromotorii?

  • Condiții neuromotorii ca paralizia cerebrală (ataxie, hemiplegie, diplegie, atetoză)
  • Condiții neuromotorii nediagnosticate – cu simptome de tulburare de coordonare centrală, asimetrii de dezvoltare, de schimbare a tonusului muscular – hipotonie, hipertonie
  • Condiții neuromotorii caracteristice prematurității
  • Condiții neuromotorii caracteristice anomaliilor cromozomiale (ex. sindromul Down)
  • Condiții neuromotorii a întârzierilor de dezvoltare.

În cazul în care vreuna dintre aceste condiții este probabilă, vă recomandăm o vizită la un medic specialist neurolog pentru a evalua concret starea bebelușului sau a copilului. În funcție de diagnosticul stabilit, kinetoterapia are un rol esențial în refacere. Scopul tratamentului prin kinetoterapie este ca bebelușul să-și recâștige mobilitatea fizică, să își cunoască propriul corp și prin aceste acțiuni să se integreze cât mai eficient în mediul său social.  

Metoda folosită de clinica noastră de kinetoterapie este metoda M.A.E.S. (Movement Analisys and Educational Strategies – analiza mișcărilor și strategii educaționale). 

În cadrul metodei M.A.E.S.,  kinetoterapeutul analizează și identifică strategiile creierului pe  baza unei înregistrări video efectuate în ședința de evaluare. 

Pe baza acestui material video, terapeutul identifică mișcările folosite în exces dar și cele care lipsesc.

Pe baza acestei evaluări, kinetoterapeutul va defini acele strategii de dezvoltare ale creierului care sunt necesare pentru a dezvolta abilitățile lipsă.

În procesul de tratament dirijat de către terapeut cu implicarea activă a părinților, creierul copilului va fi ghidat să ajungă în zona de învățare optimă pentru a dezvolta funcționare, activarea acelor părți ale creierului care dirijează abilitățile mai slab dezvoltate.

Prin dezvoltarea abilităților care lipsesc și aducându-le la un nivel de utilizare rezonabilă, rezultă o calitate mai bună și o complexitate mai elaborată a coordonării mișcărilor. Pe lângă coordonarea mișcărilor se vor înregistra îmbunătățiri și în ceea ce privește concentrarea atenției, calitatea percepției, flexibilitatea gândirii, memoriei etc. Vorbim, însă, despre un tratament de lungă durată și un tratament complex care necesită o motivație constantă atât din partea părintelui, cât și din partea copilului.

Scopul terapiei MAES în tratarea afecțiunilor neuromotorii este asigurarea unui traseu alternativ de experiență și dezvoltare pentru copii. Pe parcursul acestui proces se orientează asupra reducerii dezvoltării atipice pe termen lung și nu doar atingerea unor obiective pe termen scurt. 

Cu ce te pot ajuta kinetoterapeuții noștri?

  • Identificarea și analiza mișcărilor care lipsesc și care sunt folosite în exces
  • Elaborarea strategiilor de dezvoltare a creierului pentru dezvoltarea abilităților care lipsesc sau sunt slab dezvoltate
  • Recomandări cu privire la stadiul actual al procesului de tratament și pașii următori
  • Sfaturi privind implicarea altor specialiști în domeniu, dacă este cazul: psiholog, psihopedagog, medic neuropediatru
  • Recomandări privind motivarea copilului pentru implicarea cât mai eficientă în procesul de tratament.