Metoda McKenzie

Metoda McKenzie este recunoscută la nivel mondial ca Metoda de Diagnosticare și Terapie Mecanică. Această abordare cuprinde atât evaluarea specifică, cât și tratamentul kinetoterapeutic individualizat al afecțiunilor coloanei vertebrale.

Această metodă a fost elaborată de kinetoterapeutul Robin McKenzie în anii 1960, în Noua Zeelandă. Lucrând cu diferiți pacienți, el a observat că unele posturi și mișcări susținute au ca rezultat centralizarea și reducerea simptomelor.

Terapia McKenzie este folosită cu succes la nivel mondial în tratarea persoanelor cu probleme la nivelul coloanei vertebrale și membrelor, prevenind de foarte multe ori intervenția chirurgicală.

Principiile metodei:

 • Grupare – bazată pe simptome și răspunsuri mecanice,
 • Autotratament – centralizarea și eliminarea durerii,
 • Prevenire – educarea pacientului.

Terapia combină atât învățarea corectă a exercițiilor specifice, personalizate, cât și sfaturile referitoare la postură și la activitățile zilnice. Prin aceste exerciții și recomandări, pacientul va reuși să trateze și să amelioreze simptomele în mod eficient.

Viziunea lui McKenzie are la bază educarea pacienților și implicarea lor activă în terapie. Pacienții sunt încurajați să devină independenți și să învețe cum să se trateze și să-și asume responsabilitatea. Atunci când exercițiile realizate de pacienți nu sunt suficiente, ele vor fi completate cu tehnici speciale aplicate de kinetoterapeut.

Avantajul terapiei:

 • tratamentul este precedat de o examinare specifică și fiabilă care asigură informațiile necesare elaborării programului de tratament personalizat. De aceea, se poate aplica în siguranță și fără RMN;
 • terapeutul urmărește răspunsurile mecanice ale pacientului în cursul fiecărei ședințe de tratament, pacientul fiind reexaminat în fiecare ședință terapeutică, pe baza căreia se continuă sau se modifică programul anterior. Astfel, tratamentul se adaptează constant la starea persoanei, aplicând posturile și/sau exercițiile care sunt cele mai eficiente în momentul respectiv pentru pacientul respectiv;
 • caracterul unic al terapiei se datorează și faptului că nu necesită întâlniri zilnice, programul fiind efectuat de pacient singur, acasă. Ședințele terapeutice nu constau în repetarea unor serii de exerciții prescrise, ci dintr-o reexaminare și dobândirea corectă a mișcării/poziției indicate de examinare. Pe baza acestor cunoștințe dobândite,  pacientul va fi capabil să-și trateze simptomele apărute;
 • aspectul preventiv al terapiei constă în învățarea aplicării principiilor terapeutice de către pacient și după ameliorarea și dispariția simptomelor, prevenind astfel reapariția simptomelor.

Metoda McKenzie urmărește centralizarea simptomelor, prin repoziționarea discului vertebral, decongestionează nervul și țesuturile din jurul acestuia, astfel ameliorând simptomele (durerea, amorțeala, tensiunea, tulburările senzoriale/motorii).

Se vor stabili exercițiile specifice necesare ameliorării simptomelor, iar mai apoi acestea vor fi executate zilnic la domiciliu de către pacient, în contact permanent cu terapeutul până la dispariția totală a acestora.

Indicații:

 • dureri la nivelul coloanei cervicale, toracale și lombare,
 • lumbago,
 • hernie de disc,
 • modificări degenerative ale coloanei vertebrale,
 • nevrită cronică.

Contraindicații:

Contraindicații pentru evaluare: instabilitate avansată a coloanei vertebrale, traumatisme sau fractură la nivelul vertebrelor.

Contraindicații pentru tratament: afecțiuni avansate ale coloanei – fractură, infecție, cancer sau prezența sindromului cauda equina (coadă de cal).

În funcție de anamneză, se recomandă ca terapia McKenzie să fie completată de kinetoterapeut cu un program personalizat de dezvoltare a forței și rezistenței musculare.

Effect of Mckenzie Therapy and Lumbar strengthening program in Lumabr Spine Derangement Syndrme

Effectiveness of the McKenzie Method of Mechanical Diagnosis and Therapy for Treating Low Back Pain: Literature Review With Meta-analysis

The effects of McKenzie exercises for patients with low back pain, our experience

Afecțiuni: Dureri de spate de diferite origini

Terapeuți Aprophysio formați în metoda McKenzie

Apró Rozália, Aprophysio
Kinetoterapeut / Fizioterapeut