Kinetoterapia afecțiunilor ortopedo-traumatologice

Kinetoterapia afecțiunilor ortopedo-traumatologice constă în restabilirea funcțiilor pierdute din cauza afecțiunilor care țin de creșterea membrelor, cele ale coloanei vertebrale sau traumatismele musculo-scheletale. 

Dacă copilul dumneavoastră a fost diagnosticat cu una dintre afecțiunile enumerate mai jos, adresați-vă cu încredere specialiștilor noștri atât pentru evaluarea kinetoterapeutică, cât și pentru elaborarea planului de tratament kinetoterapeutic personalizat.

Cele mai frecvente afecțiuni ortopedo-traumatologice la copiii și adolescenții pe care îi tratăm sunt:

  • Afecțiuni de creștere ale membrelor: genu varum, genu valgum, picior plat, picior în var equin, talus valgus
  • Afecțiuni ale coloanei vertebrale: scolioză, scolioză congenitală, scolioză idiopatică, cifoză, cifoscolioză juvenilă, spate plat, lordoză accentuată, boala Scheuermann, ținută incorectă, deficiență de postură
  • Traumatismele musculo-scheletale și kinetoterapia postoperatorie: fracturi, luxații, entorse.

În cadrul kinetoterapiei personalizate, scopul este restabilirea funcțiilor pierdute prin tehnici specifice fiecărei afecțiuni, sub îndrumarea kinetoterapeutului specializat în această arie a fizioterapiei.

Tratamentul deviațiilor coloanei vertebrale la copii 

Specialiștii noștri sunt formați în metode de terapie conservative tridimensionale pentru tratamentul scoliozelor și a celorlalte deviații ale coloanei vertebrale. Ne referim, așadar, la terapia Schroth și terapia SEAS, ambele recunoscute pe plan internațional pentru eficiența lor în recuperarea scoliozelor și a altor deficiențe de postură. 

Pe baza evaluării prealabile, interpretării fișelor medicale și radiografiei,  kinetoterapeutul definește tipul de curbură, elaborează planul de tratament personalizat și educă pacienții și părinții pentru a obține rezultatele cât mai favorabile în procesul de tratament.

Tratamentul conservativ al deviațiilor coloanei vertebrale necesită supraveghere și terapie de lungă durată. Este indicat ca acest proces să țină până la finalizarea maturității osoase, unde rolul kinetoterapeutului specializat constă în evaluarea, reevaluarea, schimbarea planului terapeutic și implementarea lui în activitățile zilnice. În cadrul acestui tratament vorbim de o colaborare interdisciplinară în beneficiul micului pacient din partea echipei de specialiști formată din medic ortoped, kinetoterapeut și psiholog. Cu toate acestea, un rol activ îl are atât părintele, cât și pacientul. 

Precum în cazul multor afecțiuni ortopedice, este importantă depistarea acesteia într-o fază cât mai incipientă. Scolioza și deviațiile coloanei vertebrale se pot înrăutăți în perioada imaturității osoase. Ne referim aici la perioada de creștere a copiilor, tocmai pentru că în această etapă există un risc mare al formării și înrăutățirii unei curburi. Dacă vă îngrijorați cu privire la faptul că și copilul dvs. ar putea suferi vreuna din aceste afecțiuni, contactați cu încredere echipa noastră cu o experiență vastă în evaluarea și tratarea acestora.

Aflați mai mult despre scolioze.

Ce trebuie să faceți dacă aveți suspiciuni de scolioză? Pentru a beneficia de un tratament optim, recomandăm să solicitați un bilet de trimitere la un medic specialist, ortoped sau ortoped pediatru, și să începeți demersurile pentru evaluarea specializată a problemei.

Scolioza necesită un tratament îndelungat și, pe parcurs, este recomandată motivarea pacientului pentru ca acesta să participe regulat la tratamentul stabilit. Îmbunătățirea afecțiunii este influențată pozitiv dacă aceasta este descoperită într-o fază incipientă, evaluată corect și dacă se urmează tratamentul stabilit. Vă invităm să citiți sfaturi întocmite de specialiștii noștri pentru părinții pacienților cu afecțiuni ale coloanei vertebrale sau pentru cei cu suspiciune a unei afecțiuni de acest gen.

Sfaturi importante pentru părinții copiilor cu suspiciune de scolioză

Kinetoterapeuții noștri vor trata pe baza metodelor Schroth și SEAS în cazul scoliozei sau a altor deviații ale coloanei vertebrale. Scopul exercițiilor în cadrul terapiei Schroth este corectarea poziției defecte, precum și stabilizarea noii poziții corecte prin tonifierea musculaturii de susținere. Marele avantaj al acestei metode este că exercițiile de corecție pot fi implementate și în timpul activităților zilnice, în acest fel acestea au o aplicabilitate pe durata întregii zile. Tratamentul duce la rezultate de lungă durată, tocmai datorită complexității exercițiilor și nivelului de conștientizare a acestora. 

Terapia S.E.A.S. Scientific Exercises Approach to Scoliosis (Abordare științifică a exercițiilor pentru scolioză) este, de asemenea, o metodă terapeutică foarte eficientă și dinamică în tratamentul scoliozei. Scopul tratamentului este implementarea unor exerciții autocorective individualizate și integrarea acestora în activitățile zilnice și participarea pacientului la acest tratament de lungă durată.

Aflați mai multe despre metodele de tratament folosite de specialiștii noștri în tratamentul deviațiilor coloanei vertebrale: metoda Schroth si metoda SEAS.

Pacientul va trebui să efectueze cu regularitate planul terapeutic personalizat în cabinet sub supravegherea kinetoterapeutului și acasă, cu sau fără supravegherea părinților, acesta fiind stabilit de kinetoterapeut în funcție de severitatea, vârsta și caracteristicile individuale ale pacientului. 

Tratamentul postoperator și post traumatism la copii

Cu toții suferim traumatisme ortopedice sau de altă natură care ne afectează aparatul locomotor pentru o perioadă. Traumatismele sunt foarte variate. Acestea pot cuprinde membrul superior sau membrul inferior (fracturi, entorse, luxații, întinderi musculare). După trauma suferită avem nevoie de timp ca ele să se recupereze, să nu rămână sechele restante care pot afecta pe termen lung sau chiar definitiv pacientul respectiv. Pacienții tineri au o capacitate de refacere a organismului mult mai eficientă, tocmai de aceea, în cazul lor, tratamentul kinetoterapeutic postoperator și post traumatism la copii este calea către o recuperare cu succes. În cadrul acestui tratament este necesară efectuarea de exerciţii fizice specifice sub supravegherea unui kinetoterapeut de specialitate sub îndrumarea medicului de specialitate.

Programul terapeutic cuprinde o evaluare specială și un program de recuperare specific afecțiunii, personalizat pentru fiecare pacient în parte. 

Terapia dispune de o serie de protocoale de recuperare cu parametri bine definiți. Programele de kinetoterapie sunt special concepute și țin cont de:

– constituția pacientului
– vârstă
– afecțiunea pe care o are
– tipul de activitate pe care o desfășoară
– stadiul de evoluție al bolii
– existența altor afecțiuni. 

Este important de menționat că, în cadrul programelor de gimnastică medicală de recuperare, fiecare pacient beneficiază individual de supraveghere de specialitate din partea unui kinetoterapeut.

Cu ce te pot ajuta kinetoterapeuții noștri?

  • Evaluarea kinetoterapeutică a copilului
  • Elaborarea planului de tratament kinetoterapeutic personalizat
  • Recomandări cu privire la stadiul actual al procesului de tratament și pașii următori
  • Sfaturi privind implicarea altor specialiști în domeniu, dacă este cazul: psiholog, terapeut, medic pediatru
  • Recomandări privind motivarea copilului pentru implicarea cât mai eficientă în procesul de tratament.