Testimoniale

Am început terapia Schroth cu fiica noastră Hanna în primăvara anului 2017, diagnosticată cu o scolioză de 29 de grade Cobb. La stabilirea diagnosticului ni s-a spus că kinetoterapia (și purtarea corsetului) își atinge scopul dacă curbura nu se accentuează în următorii ani. După doi ani și după repetarea constantă a exercițiilor Schroth, ne bucurăm de o îmbunătățire de 10 grade Cobb. Mulțumim!

Júlia Vallasek, Cluj-Napoca, Romania

12 éves Hanna lányunknál diagnosztizált 29 fokos gerincgörbülettel és mérhetetlen elkeseredéssel jelentkeztünk először Schroth-tornára 2017 koratavaszán. A diagnózis felállításakor azt mondták, a torna (és a korzettviselés) már azzal elérte célját, ha ez a görbület a következő években nem nő tovább. Bő két évvel és sok-sok kitartóan ismételt mozdulattal később, mintegy 10 fokos javulásnak örvendünk, a Schroth-gyakorlatok pedig részeivé váltak a mindennapoknak. Köszönjük!  

Vallasek Júlia, Kolozsvár, Románia


Am apelat la serviciile Aprophysio  din cauza unor dureri constante de spate și umeri și pentru îmbunătățirea posturii. Exercițiile terapeutice McKenzie sunt foarte eficiente, unele dintre ele fiind foarte ușor de executate oricând și oriunde, având nevoie de ex. doar de un scaun.  Kinetoterapeutul m-a ajutat de asemenea foarte mult și în conștientizarea respirației. Ședințele de kinetoterapie cu Oláh Réka erau ca o ședință de relaxare. Ea a îndrumat și supravegheat efectuarea exercițiilor într-un mod calm și echilibrat. Îi sunt foarte recunoscătoare și o recomand cu mare drag!

A.V., Cluj-Napoca, România

Krónikus váll- és hátfájás, valamint tartásjavítás céljából fordultam gyógytornászhoz. A McKenzie terápiás gyakorlatok nagyon hatékonyak számomra, némelyikük bárhol elvègezhető, csak egy székre van szükség. Ugyanakkor, a gyakorlatok hatékonysága mellett, nagyban segített a lègzés tudatosításában. Az Oláh Rékával való alkalmak pedig felértek egy relaxációval. Kedves, kellemes hangon, kiegyensúlyozottan irányított és felügyelte a gyakorlatok pontos elvégzését, amelyért hálás vagyok és csak ajánlani tudom.

V. A., Kolozsvár, Románia


Fiul nostru, Zente, are acum 2 ani și 6 luni. Umblă, aleargă, cade, se ridică, merge în patru labe, vorbește și râde mult. Lucruri mărunte, la care doar speram în trecut.

Când Zente avea 3 luni, am observat că nu-și folosește la fel cele două părți ale corpului, are o asimetrie, care a devenit și mai evident atunci când a început să-și folosească mâinile. Am primit un diagnostic “ușor” de retard motor și recomandare de kinetoterapie. După o experiență traumatizantă de tratament, am început să ne interesăm și am fost îndrumați de către medicul de familie la kinetoterapia M.A.E.S., la Rozália Apró. 

La ședințele cu Rozi, Zente a lucrat frumos, mergea cu drag la terapie și după o scurtă perioadă, evoluția a început să fie vizibilă. Pe lângă acesta s-a format și o relație de încredere pentru tehnicile și manevrele speciale de kinetoterapie M.A.E.S.

Pentru noi, părinți, era important să înțelegem conceptul terapiei, ca să putem să ne implicăm și să avem încredere atât în metodă cât și în terapeut. Aici ni s-a explicat natura problemei, principiile de tratament și scopul lor, astfel am devenit parteneri în tratamentul băiatului nostru.

Această metodă este o abordare “foarte frumoasă” a problemei, unde sistemul nervos al copilului nu este stresat ci învățat treptat și individualizat.

Noi o să fim mereu recunoscători pentru Aprophysio pentru devotamentul, profesionalismul și atenția primită!

Tasnádi Brigitta, Cluj-Napoca, România


În urma evaluării realizată acum un an la Centrul Aprophysio, copilul meu a fost inclus într-un program de recuperare kinetoterapeutică ce avea la bază terapia Schroth. 

Deși inițial am sperat la o stagnare a evoluției bolii (scolioză) sau cel mult la o ușoară ameliorare, acum după un an pot fi văzute rezultatele și progresele semnificative. Mărturie stau radiografiile inițiale și cele făcute după un an de terapie Schroth.

Datorită acestei terapii și evident a muncii coordonate din timpul ședințelor, rezultatele nu au întârziat să apară și mai mult să fie vizibile, palpabile. 

Dincolo de a fi o serie de exerciții de respirație, coordonare sau contractare a mușchilor, terapia Schroth este care a schimbat (la propriu) perspectiva asupra sănătății viitorului copilului nostru.

Îi mulțumim echipei Aprophysio pentru profesionalismul cu care tratează fiecare caz, pentru răbdarea, dedicarea și implicarea de care a dat dovada încă de la prima întâlnire.

Cu stimă și recunoștință, mama unui pacient cu EDS 

Pop G,  Cluj-Napoca, România


Am aflat ca fiica noastra are scolioza idiopatică când ea avea 10 ani. La momentul respectiv, nu știam prea multe despre scolioză însă căutând informații am aflat că există mai multe metode de kinetoterapie pentru tratarea acesteia. Am încercat și noi o parte din acestea, inclusiv înot, însă, nu au avut rezultatele scontate.

De terapia Schroth am auzit prima dată de la tehnicianul ortoped, el fiind cel care ne-a sugerat să  încercăm această metodă conservativă de tratare a scoliozei. Astfel am aflat că terapia Schroth este una dintre cele mai cunoscute în întreaga lume, datorită rezultatelor foarte bune. Exercițiile sunt personalizate în funcție de tipul de curbură, severitatea ei, mobilitatea coloanei, scopul fiind acela de a întări mușchii coloanei vertebrale, de a îmbunătăți postura corpului și de a învăța o respirație corectă în corset.

În urma recomandărilor făcute, în anul 2021 am ajuns la Aprophysio la doamna Rozalia Apro. După o consultație amănunțită în cadrul căreia am aflat multe informații și ni s-a răspuns cu profesionalism tuturor întrebărilor am început colaborarea.

Avem parte de o echipă tânără, prietenoasă, bine pregătită, care cu mult calm și tenacitate, ne-a îndrumat fiica și pe noi ca și părinți de-a lungul acestei colaborări care continuă și în prezent.

Recomandăm echipa Aprophysio pentru profesionalism, seriozitate, implicare și, nu în ultimul rând, pentru atmosfera și mediul prietenos, aspect atat de important cand lucrezi cu copii!

Natalia Puica, Cluj-Napoca, România


După câteva ședințe de terapia MAES am constatat că mișcările fiului nostru, Áron, sunt mai îndemânatice, mai ferme, a însușit combinații noi de mișcare (își folosește membrele mult mai variat).

Mária Miklós – Cluj-Napoca, România

Néhány Maes terápiás alkalom után azt vettük észre, hogy a 2 éves Áron fiam mozdulatai határozottabbak, ügyesebbek, új mozgásformákat sajátított el (kezét, lábát változatosabban használja). 

Miklós Mária, Kolozsvár, Románia


Daria, este o fetiță care a fost diagnosticată în 2019 cu scolioză. Purtarea corsetului Cheneau și terapia Schroth o ajută foarte mult. Deviația coloanei vertebrale a scăzut de la 45 grade Cobb la 37. 

Daria urmează terapia Schroth într-un cadru specializat de două ori pe săptămână, însă și acasă lucrează zilnic. O radiografie cu corset recentă ne- a arătat o deviație a coloanei de doar 18 grade unghi Cobb, ceea ce ne dă mari speranțe că purtarea corsetului timp de 18- 20 ore și terapia Schroth vor aduce mari beneficii.

Echipa de terapeuți aprophysio este profesionistă, exercițiile fiecărui copil fiind personalizate. Știm că această afecțiune medicală are un impact psihologic și este un cumul de emoții pentru o fetiță, dar făcând terapie într-un cadru specializat, Daria primește sprijin, înțelegere și acceptarea acestei anomalii.

Recomand tuturor părinților să își ducă din timp copiii, în special fetițele, la specialiști pentru un control de rutină. Dacă copilul este diagnosticat cu scolioză, părinții să le fie alături, să îi motiveze să își facă exercițiile acasă, să meargă la terapeut și să poarte corsetul.

Ramona Mărar, Cluj-Napoca, România


My daughter was diagnosed with scoliosis in the summer of 2021, a fairly large curve and the prospect of surgery was daunting! Rozalia and her team at Aprophysio took over her care and initiated us into Schroth therapy. Her exercises were carefully put together to correct her specific curve and my daughter did a 3 week intensive course of double sessions daily whilst we were in Romania! Incredibly, her spine began to look better! Now after 4 months of daily Schroth at home, monthly in-clinic reviews and 2 months since wearing full time a bespoke Gensingen brace, her spine is truly transformed!

Thank you Aprophysio team we’re forever grateful for your dedication, help and encouragement, for helping with her recovery! 

Anastasia & Mariana

M.C. Demetroiu, Londra, Marea Britanie, 17.11.2021


Am început terapia Schroth de doi ani cu scopul îmbunătățirii posturii și ameliorării durerilor de spate. Am constatat foarte repede schimbări pozitive datorită exercițiilor variate, explicate amănunțit și cu răbdare, și datorită ajutorului constant din partea terapeutului. Postura mea s-a corectat, spatele meu s-a îndreptat, am reușit să întăresc și anumite mușchi a căror funcție am conștientizat datorită febrei musculare de după ședințele de terapie. Sunt foarte recunoscătoare kinetoterapeutului meu! Mulțumesc Tódor Beáta! 

Kiss Dorka, Cluj-Napoca, România

Testtartásom helyrehozásának, az enyhébb fájdalmak elűzésének céljával kezdtem el lassan 2 éve a Schroth terápiát. Az állandó segítség, türelem, útmutatás és természetesen a jól elmagyarázott és változatos gyakorlatok által pedig nagyon hamar pozitív változásokat vettem észre. Olyan izmokat is sikerült megerősítenem, amelyekre csak a gyakorlatok utáni izomláz adott tudatot, hátam kiegyenesedett, testtartásom helyes lett,a koncentrációm pedig megnőtt a gyógytornászom, Bea iránti hálámmal és tiszteletemmel együtt.

Kiss Dorka, Kolozsvár, Románia


Eram adolescentă când am citit prima dată de terapia Schroth pe internet, și deja de atunci am conștientizat că este una dintre cele mai eficiente metode de tratament al deviațiilor coloanei vertebrale indiferent de vârstă și gradul Cobb al deviației, însă pe vremea respectivă încă nu existau aceste servicii în Cluj și în zona Clujului.

Cu câțiva ani mai târziu, la 22 de ani, am întâlnit-o pe Rozi și firma Aprophysio. De atunci, de aproape patru ani, beneficiez de acest tratament cu o regularitate săptămânală. Ca adult tratamentul și exercițiile personalizate mă ajută foarte mult în prevenirea durerilor de spate, să-mi conștientizez postura corectă în timpul activităților zilnice. 

Am avut ocazia să lucrez cu fiecare kinetoterapeut din echipa Aprophysio, și am experimentat devotament, atenție și profesionalism din partea fiecăreia. Îmi place foarte mult faptul că explică amănunțit fiecare exercițiu, nu numai cum se execută corect dar și rolul și importanța acestuia în cazul meu, pentru curbura mea.

Evelyn Józsa, Cluj-Napoca, România


We were introduced into MAES therapy in 2018 when our son was 4. Since then we work hard twice a week but the results are incredible. It’s a totally different kind of therapy, it’s not painful for the child but definitely helpful. Rozi ‘s professionalism is truly phenomenal. She is full of creativity and her patience is endless. I recommend her to you with great confidence. My son’s only regret is that we meet Rozi just twice a week, and mine that we didn’t meet her sooner .

Imola Galkó, Cluj Napoca, Romania


De când am început să fac terapie la Aprophysio, am constatat o îmbunătățire în postură. Particip la terapie cu entuziasm și cu bună dispoziție întotdeauna, acesta se datorează faptului că kinetoterapeutul meu este o persoană de treabă, serviciile sunt super, cabinetul este foarte curat și igienic, au toate echipamentele necesare pentru a executa eficient tratamentul și exercițiile. Sunt foarte mulțumită!

Kamilla Halmágyi, Cluj-Napoca, România

Mióta terápiára járok sok fejlődést tapasztaltam a hátammal/tartásommal,viszont az hogy ezt az egészet nem unottan hanem jó kedvvel csinálom hozzájárul az is, hogy a terapeutám nagyon jó fej,a szolgáltatások is szuperek, minden higiénikus és minden kellék meg van ahhoz hogy a terápiát könnyebben tudjam végezni, nagyon meg vagyok elégedve! 

Halmágyi Kamilla, Kolozsvár, Románia


I heard about MAES therapy first from Apro Rozi – we met when our daughter was 18 months old. She explained and showed us a new way of physiotherapy, unknown at that time in Cluj, therapy which had positive results even after the first appointment! Her knowledge and vast experience gave us the confidence of letting our daughter in her hands. The therapy hours we spent together with Rozi helped our daughter to obtain continuous progress physically while also improving her cognitive skills. Rozi’s kind and charming personality makes the experience of the therapy sessions even more enjoyable for everyone! 

For the first time I feel hopeful that with Rozi and the MAES Team on her side a new way of effective therapy will get to be promoted in Cluj and many children could benefit from it! As a parent I consider that not only the end-result is important, but also the way the child feels during the therapy sessions. MAES therapy is first of all hard work for the child, but it’s not painful and certainly not something to fear-from! 

I am happy to recommend Apro Rozi and MAES Therapy to any parent looking for a specialist physiotherapist. I’m grateful for her dedication in our daughter’s development, my only regret being that we didn’t started MAES therapy sooner.

Erika Kilin, Cluj Napoca, Romania


Nándor, avea un an când am apelat la Rozi din cauza dezvoltării necorespunzătoare în coordonarea motorie a fiului nostru. Au trecut 10 luni de la începerea tratamentului MAES și îmbunătățirea dezvoltării motrice este vizibilă. Nándor a învățat scheme de mișcări noi, iar pe cele atipice a reușit să le “uite”, atenția lui s-a îmbunătățit, a devenit mult mai interesat de mediul lui. Îi place vizibil să lucreze cu Rozi, iar ea este un terapeut cu o răbdare necontenită. Suntem recunoscători pentru devotamentul ei în procesul de tratament.

Enyedi Ágota, Cluj Napoca, România

Nándor 1 éves volt, amikor először kértük Rozi segítségét fiunk nem megfelelő mozgásfejlődése miatt.

Azóta 10 hónap terápiás munkán vagyunk túl és a fejlődés szemmel látható. A figyelme élénkebb lett, kíváncsi a környezetére, új mozgásformákat tanult meg, a helytelen mozgásmintákat pedig sikerült „elfelejtetni” vele. Nándor szemmel láthatóan szeret Rozival együtt dolgozni, Rozi pedig mindig nagyon türelmes hozzá. Hálásak vagyunk a kitartó munkájáért és odaadásáért!

Enyedi Ágota, Kolozsvár


Simptomele sindromului Sandifer a apărut la fiul nostru la vârsta de 2.5 luni, din cauza căreia la vârsta de 3 luni s-a diagnosticat întârzierea în dezvoltarea motorie. Ca rezultat al terapiei MAES după trei luni am reușit să-i dezvoltăm abilitățile motorii la un nivel de la care nu necesita intervenție specializată.

Csuszner-Pöllnitz Ünige, Cluj-Napoca, România

A fiúnknál két és fél hónapos korában jelent meg a Sandifer szindróma, aminek következtében három hónapos korára már diagnosztizálható volt a mozgásában az elmaradás. A MAES terápiás kezelésével három hónap alatt sikerült olyan szintre fejleszteni a fiunk mozgását, ahonnan már egyedül is fel tudott zárkózni.

Csuszner-Pöllnitz Ünige, Kolozsvár, Románia


O prietenă mi-a recomandat Aprophysio, și așa am ajuns la Berni. Din cauza unei căzături, urma să mă operez la ligamentul încrucișat anterior a genunchiului drept. Înainte de operație nu puteam să îndoi genunchiul, nici să-l întind, șchiopătam, și la recomandarea ortopedului m-am dus la kineto. Chiar după prima ședință se vedea deja diferența în mers, iar după al 10 – lea țineam piciorul drept, mușchii erau întăriți și nu se vedea nici în mers că aș avea probleme. Văzând diferența mare și efectul ședințelor de kinetoterapie, eram confidentă în recuperarea totală după operație, și am avut încredere în Berni că o să fie lângă mine și o să mă încurajeze pe toată durata recuperării. Așa a și fost. 

Nici o săptămâna nu a trecut de la operație, eu eram deja la kineto. Berni mi-a arătat cum să merg cu cârjele corect, și după 3 săptămâni am făcut primii pași fără cârje împreună. M-a încurajat și m-a provocat în același timp, să fac exercițiile și acasă. Cu fiecare ședință schimba ceva, adăuga exerciții noi, mai grele, mai complexe, pe care nu credeam că aș putea să le fac, însă am fost plăcut surprinsă de fiecare dată. Recuperarea a mers foarte bine, simțeam după fiecare ședință îmbunătățirea, și nici la 3 luni după operație alergam în parc. Acum după 4 luni și jumătate de la operație, mă pregătesc pentru ultima mea ședință de kineto, cu gândul la drumul parcurs în cele aproape 7 luni de la căzătură, și zâmbesc.

Ședințele de kineto cu Berni nu numai că m-au pus pe picioare după operație, m-au întărit atât fizic cât și psihic. Berni mi-a arătat că pot să fac mult mai mult decât eu aș crede că sunt capabilă să fac, ridicând nivelul de dificultate al exercițiilor într-un ritm potrivit pentru mine, și încurajând pe parcurs, „hai că mai poți una”. Faptul că a făcut recuperarea personalizată, schimbând pe parcurs exercițiile, în funcție de performanța mea, m-a liniștit, și mi-a dat încrederea și energia necesară de a merge mai departe. Datorită ei am reușit și mi-am revenit de tot. Îi sunt recunoscătoare pentru munca depusă, pentru răbdare, încurajare și zâmbete.

Brigitta Máté, Cluj-Napoca, România


Pentru noi terapia M.A.E.S. este o terapie integrală care dezvoltă atât atenția, cât și mișcarea și postura fetiței noastre. Considerăm importantă nevoia unei astfel de terapii cuprinzătoare la un copil cu pareză cerebrală, ca fiica noastră. Szilvi participă activ în terapie timp de 50 de minute, și lucrează atentă împreună cu Rozi.

Pentru noi, părinți, este foarte important ca să putem ajuta cât mai eficient dezvoltarea copilului nostru. 

Introduși în conceptul M.A.E.S., trebuia să uităm aproape tot ce făceam până acum, cum am luat-o în brațe, cum am mișcat-o. Aici am învățat să analizăm constant mișcările ei, ca activitățile ei trebuie să fie organizate, să aibă un început, și un scop final, am învățat cum s-o ținem ca s-o ajutăm să-și folosească mai corect mâinile. Am înțeles că și eu trebuie să mă mișc deodată cu ea, că corpul ei are nevoie de acest sprijin, pentru a realiza anumite mișcări cu o calitate mai bună, toate acestea contribuind la o funcționare mai eficientă a sistemului ei nervos.

Bartha Ildikó Éva, Cluj-Napoca, România


Când V.H. a început școala se descurca foarte greu, era lent și nesigur, mișcările lui erau dezordonate, timpul de reacție și tonusul muscular slab, vorbea încet și înțelegeam greu ceea ce spunea. Îi era dificil să se orienteze în spațiu, să-și conștientizeze și să-și controleze mișcările, din această cauză îi era dificil să se orienteze în caiet, să deseneze și să scrie, și să participe în jocuri.

După câteva luni de terapie motrică regulată, am constatat o schimbare radicală. Cel mai repede am observat îmbunătățirea orientării în spațiu,  a tonusului muscular, acesta având un efect pozitiv pe motricitatea fină. Prehensiunea i-a devenit din ce în ce mai sigură, de asemenea se mișca mai sigur în mediul lui, mișcările lui au devenit mult mai coordonate, a început să deseneze și să scrie mult mai frumos și să participe cu drag în aceste activități. Aceste mici succese au contribuit la o dezvoltare rapidă, a devenit mult mai încrezător, mai vesel, mult mai comunicativ și activ. 

Kinetoterapia a avut efect pozitiv nu numai pe plan fizic, dar a contribuit la formarea personalității lui. Am ajuns din nou la concluzia că dezvoltarea motorie corespunzătoare are o importanță majoră la copiii mici, preșcolari și școlari. Prin dezvoltarea abilității motorii putem dezvolta orice altă competență, acesta constituind baza oricărei competențe specifice.

Réka Bárdos, învățătoare, Cluj-Napoca, România


După o experiență traumatizantă la o altă terapie, la recomandarea pediatrului nostru am luat cunoștință cu terapia M.A.E.S. Am pășit în sala de terapie cu speranta ca bebelușul nostru poate primi ajutorul necesar printr-o manieră mai blândă. Ajunși acolo, am cunoscut-o pe Rozi caldă, blândă, creativă, implicată și cu o răbdare nemărginită, o profesionistă cum rar am mai întâlnit. Cu răbdare și perseverență din partea noastră, implicare și profesionalism din partea lui Rozi, bebele nostru evoluează din ce în ce mai mult pe zi ce trece. Obținem progresul dorit fără plânsete și traume, la fiecare ședință bebe se bucură de reîntâlnirea cu Rozi. Mulțumim Rozi pentru tot ajutorul și răbdarea pe care o aveți cu noi, vă suntem recunoscători.

Andrea Lucaciu, Cluj Napoca, Romania