Diastaza abdominală

Diastaza abdominală constă în separarea completă sau parțială a mușchilor drepți abdominali și în timp poate duce la complicații precum: tulburări de statică, arsuri, balonare, incontinență. Metoda folosită de cabinetul nostru, LoveYourBelly, are ca scop dezvoltarea și regenerarea mușchilor drepți abdominali. 

Diastaza abdominală constă în separarea fibrelor musculare cuprinse în dreptul peretelui abdominal, țesutul conjunctiv linea alba devenind mai subțire și mai slab. 

Mușchii drepți abdominali se îndepărtează din cauze interne sau externe, pierzându-și funcționalitatea completă și normală. Diastaza abdominală apare cel mai frecvent în timpul sarcinii, dar poate să se dezvolte și în alte perioade de vârstă (la nou-născuți, la adolescenți, la adulți) din cauza obezității și a suprasolicitării fizice, la vârstnici.

kinetoterapie diastaza
kinetoterapie diastaza

Diastaza abdominală se poate recupera, în majoritatea cazurilor, prin kinetoterapie specială.

Reabilitarea diastazei abdominale necesită un program specific personalizat. Exercițiile clasice pentru creșterea forței abdominale, de cele mai multe ori, nu aduc rezultatele dorite din cauza sistemului neuromuscular afectat.

Dacă terapiile conservative nu aduc o schimbare pozitivă și sunt prezente herniile abdominale, este indicată intervenția chirurgicală.

Ceea ce aduce rezultate, din experiența noastră, este metoda LoveYourBelly. Prin această metodă s-a constatat dezvoltarea şi regenerarea musculaturii abdominale, mai ales în cazul persoanelor cu diastasis recti sau cu alte probleme legate de peretele abdominal (de ex. hernii).

Programul LoveYourBelly constă dintr-o evaluare specială, efectuată de kinetoterapeut. Urmează etapa în care specialistul elaborează un program de exerciții speciale, dar și  indicații pentru activitățile de zi cu zi. Succesul acestei metode rezidă în integrarea exercițiilor în activitățile zilnice. Se recomandă efectuarea lor și acasă.

Eficacitatea exercițiilor din program se datorează menținerii contracției izometrice pe tot parcursul exercițiilor. În același timp, această contracție izometrică ne învăță respirația corectă și stabilizarea musculaturii specifice. Se elaborează exerciții personalizate, astfel că abdomenul își recâștigă funcționalitatea fiziologică.

Cu ce te pot ajuta kinetoterapeuții noștri?

  • Evaluarea și stabilirea stadiului diastazei abdominale
  • Plan de tratament și exerciții personalizate 
  • Sfaturi cu privire la activitățile fizice și activitățile ce pot fi întreprinse
  • Recomandări privind prevenția.